הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
העולם (לא) שייך למבוגרים

הנתונים הסטטיסטיים מצביעים על גידול דרמאטי באוכלוסיית גילאי 60+ בעולם ובישראל. מדובר בקהל יעד מיוחד מבחינת צרכי התזונה. האם תעשיית המזון הישראלית נותנת מענה לצרכיה של קבוצת 'הגיל השלישי'? ספק רב. התזונה בזיקנה, תחקיר מזון+

מאת
חיים פלטנר

הם בריאים, הם מנהלים אורח חיים רגיל,חלקם עדיין ממשיך לעבוד, הם מבלים, מטיילים בארץ ובחו"ל, אפשר לראות אותם במכוני הכושר ובחוגים לריקודי עם והם גם צרכנים אקטיביים - אלה הם בני הגיל השלישי, ליתר דיוק גילאי 64-74, בעלי השיער המאפיר, המכונים בפי אנשי המקצוע קשישים - צעירים ((young elderly. עם יציאתם לפנסיה הם מתחילים למעשה חיים חדשים. התקדמות הרפואה והגידול בתוחלת החיים תרמו  להופעתה של קבוצה זאת.
עוד לפני עשרים שנה נחשבו בני הששים שפרשו לגמלאות לקשישים פסיביים; עם פרישתם הסתגרו רבים מהם בבתיהם, או הסתפקו בבילוי בבית הקפה הסמוך, או במועדון הקשישים השכונתי. בגיל השלישי נכללות שתי קבוצות נוספות, גילאי 75-84 (elderly) וגילאי 85 ומעלה (old old). כאשר מדובר במזון, לכל קבוצה צרכים משלה. במסגרת כתבה זאת נתמקד בעיקר בקבוצה הראשונה.
הצרכים של קבוצת גיל זאת מוכרים כיום בעולם הרחב, ויותר-ויותר תעשיינים בענף המזון מתחילים לתת את הדעת לפלח זה של האוכלוסיה, פלח שכוח הקניה שלו ילך ויגדל בשנים הבאות. הנתונים הסטטיסטיים מצביעים על גידול מתמשך ומואץ של אוכלוסיית גילאי 60+ בעולם. בישראל בלבד, התחזית  של הלמ"ס היא, שאוכלוסיית גילאי 65 ומעלה כמעט ותוכפל מ-744 אלף בשנת 2010 ל-1.391 מיליארד בשנת 2030 !

אריזות נוחות וכיתוב ברור
בארצות-הברית ובמדינות נוספות במערב כבר אפשר לראות עוד-ועוד מוצרים העונים על צרכי הגיל השלישי. הדיאטנית הקלינית, רות משה, ביקרה לא מכבר בתערוכת מזון בארצות הברית, שבה השתתפו 400 חברות מזון. בין המוצגים שראתה בתערוכה היתה שורה של מוצרים העונים על  צרכיהם של בני הגיל השלישי. בין השאר הוצגו חטיפים ומוצרים נוספים, המכילים רכיבים המקלים על כאבי פרקים, בעיה שממנה מרבים לסבול בגיל השלישי. רון אנטונובסקי, מנכ"ל קבוצת נתיב יועצים, מצביע על שורה של מוצרים ואביזרים שפותחו עבור הגיל השלישי במדינות המערב - לצד מוצרי מזון פונקציונליים, שאמורים לתת מענה לבעיות בריאותיות של בני הגיל הזה, חברות מזון משווקות מוצרים עם אריזות נוחות לפתיחה, שעליהן גם מופיע הכיתוב באותיות גדולות מן המקובל, לנוחותם של בני הגיל השלישי. בכיתוב שעל גבי האריזה מופיעים נתונים הנוגעים גם למרקם של המזון. יש לזכור, כי קשישים בגילים מתקדמים סובלים לא פעם מבעיות בליעה ולעיסה. אנטונובסקי מציין גם, כי האיחוד האירופי מתכוון לחייב את יצרני המזון להקפיד על שקיפות המידע המתפרסם על גבי האריזות, לרבות מידע המיועד לגיל השלישי.

פירמידת המזון
משרד הבריאות  בארץ מציע לציבור תפריט מזון המתבסס על תזונה נבונה (פירמידת המזון). בבסיס הפירמידה נמצאים המים, ומעליהם הקומות הבאות - קומת הדגנים למיניהם, הירקות והפירות, מזונות עשירים בחלבונים, מזונות עשירים בשומנים ובקומה העליונה, בקצה הצר של הפירמידה, נמצאים החטיפים, הממתקים והשתיה המתוקה. ככל שעולים קומות, עדיף לצרוך פחות מן המוצרים הנכללים בהן.
המזון המוצע במסגרת הפירמידה מתאים גם לקבוצת הקשישים - הצעירים, אולם לא די בכך. הדיאטנית הקלינית רות משה מסבירה, כי גם להם צרכים מיוחדים הנובעים מגילם הביולוגי, מה גם שהם מודעים מאד לבריאותם ולאיכות החיים שלהם. בני הגיל הזה מחפשים מזון שיוריד את גורמי הסיכון המאפיינים את חברת השפע שבה אנו חיים כמו סכרת, השמנה, יתר לחץ דם, ירידה בצפיפות העצם ועוד.

"התעשיה עדיין לא ערוכה"
האם תעשיית המזון הישראלית נותנת מענה לצרכיה של קבוצה זאת? ספק. קרן קורלי, מנכ"לית חברת  New Sense, המתמחה במחקרים סנסוריים, סבורה כי בניגוד לקטגוריות אחרות המודעות ופונות לציבור זה, תעשיית המזון כמעט מתעלמת ממנו. רות משה אומרת, כי תעשיית המזון הישראלית כבר הפנימה את חשיבותו של פלח אוכלוסיה זה, אך עדיין לא ערוכה לספק לו  את המוצרים שהוא נזקק להם. בארץ עדיין מתמקדים יותר במזון לקשישים חולים בבתי חולים ובמחלקות הסיעודיות. אבל כאן הרי מדובר באוכלוסיה בריאה שרוצה לאכול אוכל אמיתי.
 "השאלה המרכזית צריכה להיות  האם יש צורך בכך -  אומרת רות  ומשיבה -  לדעתי, בגדול, לא כל כך". את הפתרון לסוגיה זאת מוצאת רות משה  בתזונה הים התיכונית. " זו שמחזירה אותנו למזונות הפשוטים והזולים יותר, אותם נהגו לאכול הסבים והסבתות שלנו. הם לא ידעו עד כמה האוכל הזה בריא וטוב". לקיטניות מקום חשוב בתזונה הים תיכונית לצד יין אדום, שמן זית, דגים, זרעים, הרבה פירות וירקות וגבינות עם אחוזי שומן נמוכים. רבים מן הפריטים הללו מופיעים גם בפירמידת המזון שפרסם משרד הבריאות, אם כי בהדגשים שונים.

אין מקום למהפכים חדים
כבר הזכרנו את העובדה שתעשיית המזון מודעת לחשיבותו של הגיל השלישי, אולם את המענה לצרכיו היא מנסה לספק במסגרת מוצרים המיועדים לכלל האוכלוסיה. כך למשל, תעשיית המזון, המונחית  על ידי הטרנד הבריאותי, מפחיתה בהדרגה במוצרים שונים את כמויות הנתרן והסוכר. "כתחליף לכך ניתן להוסיף תבלינים כמו זעתר, שום וכיוצא באלה", אומרת נאוה רוזנפלד, דיאטנית קלינית, המנהלת את תחום התזונה בקבוצת אסם. "הבעיה היא שכאשר מפחיתים את הנתרן, קשישים שחוש הטעם נפגם אצלם ברבות השנים, נוטים להוסיף למזון שלהם מלח, וזו בעיה שקשה לפותרה". אסם  יצאה לאחרונה גם עם פתיתים ששליש מהם  דגנים מלאים, כאשר הכוונה  היא  להעלות בהדרגה את כמות הסיבים והדגנים המלאים. "כל מהלך כזה - מדגישה רוזנפלד - צריך להיעשות  בהדרגה כיוון שקשה להרגיל את הצרכנים, במיוחד בני הגיל השלישי, למהפכים חדים ומהירים".
מחלבות שטראוס מובילות בארץ מאז 1998 את נושא המוצרים הפונקציונליים. אז יצאו המחלבות לראשונה עם האקטימל, המספק הגנה טבעית לגוף ומותאם למעשה לכל רובדי האוכלוסיה. כעבור כמה שנים יצא לשוק המותג אקטיביה, שנועד לסייע לפעילות העיכול. "המוצר הפונקציונלי האחרון שלנו דנכול, שיצא בעצם ימים אלה,  אמור להפחית את הכולסטרול  מגילאי 35 ומעלה", אומר מוטי סגל, מנהל המחקר והפיתוח העתידי במחלבות שטראוס. בהקשר לכך הוא מזכיר, כי אחד  מכל  שלושה אנשים בארץ מעל לגיל 35 סובל מעודף כולסטרול, תופעה המאפיינת את תזונת שנות האלפיים. סגל טורח להדגיש, כי המזון הפונקציונלי איננו תרופה, אך הוא יכול להשלים ולסייע במתן מענה לבעיות בריאותיות במסגרת של תזונה מאוזנת ופעילות גופנית. "המגמה כיום - הוא מוסיף - לעבור למזון עם כמה שיותר רכיבים טבעיים ולפתח מוצרים עם ערכים פונקציונליים. לשם הולך ענף המזון".
הצטמצמות התא המשפחתי, בתקופת הגיל השלישי, מניעה יצרנים בארץ ובחו"ל, לשווק חלק מן המוצרים באריזות קטנות יותר, במתכונת של אריזות אישיות. דוגמה לכך ראינו לאחרונה בכמה מוצרים כמו פסטרמות ונקניקים. גם מחלבות שטראוס ואסם יצאו עם כמה מוצרים באריזות קטנות, שיכולות להתאים לגיל השלישי כמו גבינת סקי באריזה קטנה, חטיף של דגני בוקר ומרקים  באריזה אישית. אשר לכיתוב באותיות מוגדלות על גבי האריזות - זו בעיה קשה בעיקר כאשר מדובר במוצרי חלב, כיוון שגם כך מופיע  חומר רב על גבי האריזות. מכל מקום, במחלבות שטראוס מחפשים עתה פתרון לבעיה. "אנו מודעים לקהל המטרה המבוגר מעל לגיל ששים - אומר מוטי סגל -  וחושבים על פתרונות עבורו. זה בהחלט חלק מן החשיבה שלנו לגבי מוצרים שייצאו לשוק בתוך שלוש עד חמש שנים".

חסם פסיכולוגי בפרסום
פרסום  מוצרים בציון העובדה שהם מיועדים לגיל השלישי - היא סוגיה שבה מתחבטים מפעלי מזון בארץ וגם בעולם. נאוה רוזנפלד מאסם מציינת, כי כשם שאין פונים ישירות לילדים כך אין פונים לגיל השלישי. כוונת היצרנים  היא לספק תפריט מאוזן לכל המשפחה. קרן קורלי, מנכ"ל חברת New Sense, סבורה כי קיים חסם פסיכולוגי וחשש מפני פרסום של מוצרי מזון כמוצרים המיועדים לגיל השלישי - חשש פן המוצר יתפש בציבור כסוג של תרופה או מזון שאינו מתאים לאנשים בריאים, מה שירתיע לקוחות צעירים יותר מרכישת מוצר המיועד ל"זקנים". דומה שגם בני הגיל השלישי אינם מוכנים תמיד להיראות כמי שאוכלים מזון שמיוצר במיוחד עבורם.
הגיל השלישי אינו עומד בדיוק  על סדר יומן  של רשתות השיווק, כך לפחות עולה משיחה עם גרשון וייסמן, סמנכ"ל הסחר בריבוע כחול. נושאים כמו אריזות אישיות, כיתוב ברור על האריזה או מוצרים המיועדים במיוחד לגיל השלישי כמעט ואינם נדונים בפורומים השונים. עם זאת, הרשת מנסה לזהות את האוכלוסיה הבוגרת במסגרת מועדון הלקוחות שלה, שמפולח על פי קבוצות גיל. הזיהוי הזה מאפשר לרשת לשלוח קופונים המתאימים לקבוצות הגיל השונות. לגיל המבוגר, למשל, משגרת הרשת קופונים להנחות בעת רכישת דגני בוקר, דבש ומוצרים המועשרים בסידן וויטמינים, מוצרים דלי נתרן וסוכר וכיוצא באלה.

"לאפשר לדיירים ליהנות מן האוכל"
דוגמאות למזון המבוסס על תזונה נבונה אפשר למצוא במסעדות הממוקמות במוסדות לדיור מוגן. עיון בתפריט ארוחת הצהריים במסעדה הפועלת בכפר הגמלאים 'פרוטיאה בכפר'* מגלה תפריט מגוון  ועשיר, המבוסס במידה רבה על פירמידת המזון של משרד הבריאות.  "התפישה כיום בענף שלנו - אומרת דז מסד, מנהלת 'פרוטיאה בכפר' - היא שיש  לאפשר לדיירים  ליהנות מן האוכל. כמו שאנו מקנים איכות חיים לדיירים, כך צריך להגיש להם גם מזון איכותי ומהנה". דז מודעת לכך שיש מי שיאמר,  כי כמה מן המנות המוגשות כמו שניצל מטוגן או צ'יפס אינן בגדר מזון בריא.  "אבל הרי זה אוכל שאנשים אוהבים לאכול, אז מדוע שלא יאכלו שניצל וצ'יפס פעם בשבוע"?  עיון בתפריט מגלה, כי בכל יום מוצע לסועדים אוכל מבושל עם רוטב, לצד מאכלים שמוכנים בגריל או בטיגון. יש אוכל המוגש כמנה שלמה ויש אוכל שפרוס לחתיכות, וכל זה לצד סלטים צבעוניים ומגוונים. מובן, שלצד המזון הרגיל  מספק המטבח אוכל דיאטטי למי שזקוק לכך, כמו קציצות, עוף מכובס וירקות מבושלים וכן מזונות דלי  נתרן או סוכר.
האוכל שמכינה המסעדה לדיירי הכפר, מוגש גם לדיירי המחלקות הסיעודיות. דיירים המתקשים לבלוע את המזון או ללעוס אותו, מקבלים את האוכל שלהם במתכונת רכה לאחר עיבוד בבלנדר או טחינה של הבשר. בשל מצבם הגופני של דיירי המחלקות הסיעודיות, והירידה בכמות המזון שהם צורכים, רבים מהם נוטלים גם מולטי ויטמין.
 המטבח מצוי בפיקוח משרד הבריאות והדיאטנית המקומית, חני אורן, מעורבת במישרין בהכנת התפריט השבועי. היא מקפידה  על כך שהתפריט השבועי יהיה מאוזן ויכלול דגים, בשר בקר ועוף, שהתפריט ישתנה מדי יום והמזון יכלול מרקמים שונים וגם צבעים שונים. יצויין, שרק חלק מדיירי הכפר אוכלים במסעדה. רבים מן הדיירים מעדיפים בדרך כלל לאכול בבית, אם כי מעת לעת מבקרים גם במסעדה, או  נוטלים הביתה אוכל מוכן. 
 מנהל המסעדה שוקי חלד מספר, כי אחת התלונות שחוזרות ונשנות בפי הסועדים היא כי המזון אינו מספיק מלוח או  לא מתוק דיו. מקור התלונות הללו בדרך כלל - הירידה בחוש הטעם, תופעה המאפיינת את בני הגיל הזה.

המחקרים הסנסוריים פסחו על הגיל השלישי
 וזהו בדיוק  התחום שבו עוסקת  קרן קורלי, מנכ"ל New Sense, המתמחה במחקר סנסורי."מעל לגיל 65 יכולת החישה שלנו הולכת ונחלשת" - אומרת קורלי. "אם בעבר המתקנו את כוס הקפה שלנו בכפית סוכר, מעתה כדי שנוכל ליהנות מן הקפה שלנו נצטרך להמתיק אותו בשתי כפיות סוכר. וזה קורה דווקא בגיל שבו אסור להגזים בצריכת סוכר". התוצאה,רבים מבני הגיל השלישי מתחילים בתקופה זו לאבד את ההנאה מן האוכל, מבלי שימצאו מענה לבעייתם.
  קרן קורלי קובלת על כך, שעד כה לא נעשו בארץ מחקרים וסקרים בכל הנוגע לטעם ולמרקם של המזון המתאים לגיל השלישי. "במהלך 12 שנות עבודתי עשיתי בנושאים אלה  מחקרים הנוגעים למגזרים שונים כמו ילדים, בני נוער, העליה הרוסית ואחרים, אך אף פעם לא נתבקשתי  לעשות מחקר דומה לגבי הגיל השלישי". לדבריה, תעשיית המזון הישראלית, ברוח הטרנד הבריאותי, מתמקדת יותר בפיתוח מוצרים מופחתי נתרן, סוכר וכולסטרול, אך אינה עוסקת בהתאמת הטעמים לבני הגיל השלישי."בכל הפעילויות שלי- היא מוסיפה- לא חרגתי מקהלי יעד שעוברים את גיל 65, ודווקא בגיל זה משתנים הטעמים". במדינות רבות במערב כבר עוסקים בכך, כאשר עיקר הפעילות היא במסגרת הדיור המוגן.

חזון ושמו פרופיל גנטי
כבר צוין לעיל, כי מוצרים בעלי ערכים פונקציונאליים - הם הכיוון שבו תלך תעשיית המזון בשנים הבאות. אבל מעבר לכך, התעשיינים כבר חוזים את היום בו  אפשר יהיה להתאים לכל אדם, על פי הפרופיל הגנטי שלו, את המזון המתאים לו. לפי שעה זהו חזון, שכלל איננו רחוק מאתנו. יתכן שגם במציאות החדשה שתיווצר יימצא מענה לצרכי הגיל השלישי.
"עד כה יצרה התעשיה מזון, שמרכיביו הותאמו לאוכלוסיות שונות, הבעיה היא  שלא תמיד התאימו המוצרים הללו לכלל הפרטים בתוך הקבוצות הללו. מזון שמתקבל בחיוב על ידי אדם אחד עלול להשפיע לרעה על חברו"- מסביר הפרופסור אורן פרוי מן הפקולטה לחקלאות מזון וסביבה ברחובות, המתמחה בחילוף חומרים ואנדוקרינולוגיה. "ישנם לא מעט אנשים שהמלצה כללית יכולה להזיק להם, ולמרות זאת  ממשיכים למלא אחר ההמלצות הכלליות, דבר שרק פוגע בהם".
המחקרים שנעשים בתחום הגנטי נועדו לבנות נדבך נוסף, שבו ההסתכלות תהיה ברמת הפרט. משמע, המזון יותאם לכל פרט על פי הפרופיל הגנטי שלו. למעשה, כבר כיום, באמצעות בדיקת דם, ניתן לפענח את הפרופיל הגנטי של כל אדם מרגע לידתו ולהתאים לו את  אבות המזון המסויימים, המינרלים והויטמינים שיהיה זקוק להם כל ימי חייו. תזונה כזאת תאפשר למנוע או לדחות מחלות, שבדרך כלל מופיעות בגיל מבוגר כמו השמנת יתר,  שיעור גבוה של כולסטרול, מחלות לב וכדומה.

הגנים יקבעו את  הרכב המזון
הפרופסור פרוי מבהיר, כי הטכנולגיות לעשות את הבדיקות הללו כבר קיימות, אלא שכיום אין עורכים אותן כיוון שהן יקרות מאד. מעבר לכך, כדי להפוך את הבדיקות הללו לנחלת הכלל יש להקים מאגר מידע גדול שבו ירוכז כל המידע התזונתי הקיים היום. את הפרופילים הגנטיים יצטרכו  לפענח מומחים לדבר. זו עבודה רבה מאד שרופאים אינם מסוגלים לעשותה. " מדובר כאן - מבהיר הפרופסור פרוי - בבדיקת אלפי גנים ודי אם נזכיר כי לכל אדם יש כמה מאות אלפי גנים! רק לאחר סיום הבדיקה אפשר יהיה להוציא פלט ובו המלצות מה מותר למטופל לאכול ומה לא".
 בתחום זה קיימות בעיות אתיות לא מעטות, לרבות אפשרות חדירתם של האקרים למחשבים וחשיפת מידע אישי, כפי שקרה לאחרונה עם כרטיסי האשראי. אנשי מקצוע חוששים גם, שהנתונים שכלולים בפרופיל הגנטי יגרמו מצוקות נפשיות ללא מעט אנשים, שיידעו  כבר מגיל צעיר באילו מחלות הם עלולים לחלות בבגרותם. התעשיה מצידה, תצטרך להתאים את קווי הייצור שלה להרבה יותר קבוצות באוכלוסיה, ולספק להן מוצרים מועשרים ברכיבים מסויימים, או מופחתים ברכיבים אחרים.
ההתאמה הגנטית תאפשר למנוע או  לדחות מחלות זקנה לתקופות מאוחרות יותר, וכתוצאה מכך תגדל גם תוחלת החיים. אחת התוצאות הצפויות מכך- יתכן מאד שהגיל השלישי יתחיל בעתיד רק בגיל 90! אכן, עוד חזון למועד.  

  


הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
 
+ הוסף תגובה חדשה
תגובות: (צפה ב-  תגובות בעמוד זה)
Loading בטעינה...
+ שלח משוב
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים