הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 

הנושא החם: כמות המלח במוצרי מזון  


 

 

 

מזון עולמי / מיכל רווה

הוא חיוני לתפקוד הגוף, מפיקים אותו בקלות, הוא זול, הוא משפר את הטעם של רוב המאכלים. מדובר כמובן במלח – התבלין הכי נפוץ בגלובוס המהווה חלק בלתי נפרד מהתפריט היומיומי של אוכלוסיית העולם שכנראה אי אפשר בלעדיו.  אבל זהירות: גם בתחום זה, אפשר בהחלט לומר כי  כל המוסיף גורע והתופעה של ריבוי מלח במזון המעובד הפכה לנושא המטריד כיום את אנשי התזונה והבריאות ובמקביל גם את אנשי תעשיית המזון.

המלח נמצא כמעט בכל סוגי המזון: בלחמים, ממרחים, משקאות, שימורים, מזונות קפואים, דגני בוקר, חטיפים, אבקות מרק, עוגות וממתקים, דהיינו , בכל מוצר שמיוצר ומעובד במפעלים ומועבר אל מדפי המרכולים ונועד להימכר לקהל הצרכנים.

מה שחלק גדול מהם אינו נותן עליו את הדעת הם הנתונים. מי שטורח לבחון את מרכיבי המוצר שרכש הרשומים על גבי האריזה יכול להיווכח מייד בכמויות המלח (נתרן) הגבוהות יחסית המצויות במוצר.

התופעה של עודף מלח מוכרת ורחבה והיא משותפת לכל יצרני המזון בעולם: כמויות המלח מגיעות לעיתים קרובות לסדר גודל  של מאות מיליגרמים לכל 100 גרם מוצר והסיבה העיקרית אינה רק שיפור הטעם אלא יצירת תנאים לחיי מדף ארוכים.

ואולם, אף שהמלח הנו מרכיב חיוני לגוף , הרופאים והמדענים סבורים כי צריכת מלח מוגזמת היא אחד הגורמים המרכזיים בעידן המודרני לבעיות בריאות ובעיקר ללחץ דם גבוה הגורם להתפתחות מחלות לב וכלי הדם.

ארגון הבריאות העולמי פרסם זה מכבר את עמדתו  לגבי הכמות המומלצת של צריכת מלח יומית לאדם, אשר אמורה לא לעלות על  5 גרם ליום. לפי הארגון, הנתון המדאיג הוא שהממוצע הנצרך כיום עומד על 9-12  גרם עובדה שיש בה כדי להדאיג את בכל הקשר לבריאות.

הידע שהצטבר בנושא הביא בין היתר להקמת גוף בינלאומי ששם לו למטרה לשפר את בריאות האוכלוסייה ע"י הפחתת כמויות המלח במזון . הארגון הנקרא   WORLD ACTION ON SALT AND HEALTH   ׁמעודד את חברות המזון הבינלאומית לקצץ בכמויות המלח במוצריהן ופועל בנושא גם בקרב קובעי המדיניות במדינות שונות.

מחקר חדש ומקיף שנעשה ביוזמת הארגון בדק את כמויות המלח  ב-260 מוצרים זהים המיוצרים ע"י כמה מתאגידי המזון הגדולים בעולם כגון נסטלה, קלוגס וקנטקי פרייד צ'יקן K.F.C והוא חשף את העובדה כי קיימים פערים גדולים מאוד בכמויות המלח שהוכנסו לאותם מוצרים, אף שהם יוצרו כאמור ע"י המפעלים של אותם תאגידים במדינות שונות.

על פי הדו"ח, מדובר בפערים של עשרות אחוזים, לעיתים עד כדי פי שניים ויותר במוצרים הנחשבים למותגים גלובאליים ידועי שם כגון דגני בוקר, המבורגרים ועוד. 

"אין זו אלא צביעות מצד היצרנים להדגיש את היתרונות הבריאותיים, לכאורה, של מוצריהם

כאשר ללא צורך ממשי הם תורמים לאי שוויון  בבריאות העולמית" אמר בכיר בארגון. "הפחתה הדרגתית כמות המלח יכולה בקלות להיעשות בכל המוצרים בכל המדינות. אנו דורשים מהיצרנים לבצע את ההפחתה בכל העולם".

דוברת מטעם הארגון, קתרין ג'נר, מסרה כי בדרך כלל לא נמצא כל הסבר הגיוני לאותם פערים ולהערכתה הם נוצרו כתוצאה מהעדפות מקומיות של היצרנים. לדבריה, המחקר מוכיח כי במדינות כמו אנגליה ואוסטרליה שבהן נעשה מאמץ ממשי בכוון הרצוי, אכן נמצאו כמויות המלח הנמוכות ביותר.

שאלת כמות המלח והלחץ הבינלאומי בנושא,  מתברר, לא הותירה את התאגידים אדישים.

קונצרן יוניליוור, אחד המובילים בעולם בתחום המזון, הודיע לאחרונה כי בכוונתו לחתוך בכמויות המלח בכל 22 אלף מוצריו, על מנת להגיע לכמות המומלצת של ע"י ארגון הבריאות העולמי העומדת כמור על 5 גרם ביום.

מומחים ליצור מזון מסבירים כי על החברות יהיה להתמודד עם בעיות טכניות ומעבדתיות שונות בכל הנוגע להפחתת כמויות המלח,מאחר ומרכיב זה משחק תפקיד חשוב בשימור המזון, בשליטה על תסיסת  שמרים ושמירת הטעם כך שיהיה מקובל על הצרכן.

העיסוק בכמות המלח מטריד באחרונה מאוד את יצרני דגני הבוקר המובילים באנגליה. כמה מהיצרנים החלו לקצץ בכמות, אך על פי דווח של עיתון הצרכנים WHICH רבים מהמוצרים בקטגוריה  עדיין מכילים כמויות גבוהות מדי. ארגון נוסף הפועל בתחום הנקרא האגודה לסטנדרטים במזון תכנן קמפיין להפחתת מלח במוצרי המזון בכלל, אך חודש לפני העלאת הקמפיין נזעקו כמה מיצרני הדגנים בניסיון לעצור את העלאתו בטלוויזיה וברדיו בטענה כי הם החלו בצעדים בנושא זה.
 

 

 

הירשם עכשיו לניוזלטרים של מזון+
קצר, ממצה, איכותי, חינם - אצלך במייל

דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
   
   

 

  


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page
+ שלח משוב
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים