הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

   
Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
יין ישראלי בריא יותר ממתחריו האירופאים
10/10/2015
יינות ישראלים, דווקא מיקבים קטנים, מתחילים לתפוס מקום של כבוד וזוכים למחירים גבוהים בארצות הברית בשל איכותם

ישראל פרקר

 
 

תמיד כשאני נפגש עם פרופסור עודד שוסיוב, ינן ומבעלי יקב ברבדו-כרמי יוסף, עולה במוחי המחשבה על הקשר בין יין ובריאות ובכלל איך המדע עוזר להתפתחות ענף גידול הכרמים וייצור היין.
שוסיוב, הוא פרופסור במכון רוברט סמית למדעי הצמח והגנטיקה, הפקולטה לחקלאות, באוניברסיטה העברית.

מה דעתך על "הפרדוקס הצרפתי" הידוע? שאלתי.
"הפרדוקס הצרפתי" מונח אשר הכה גלים לפני כשני עשורים בעולם המדע, מתברר בשנים האחרונות כתופעה מדעית מבוססת ולאו דווקא כפרדוקס.
מקורו של הפרדוקס הצרפתי הוא במחקר שבו נמצא שבאוכלוסיה בדרום צרפת הצורכת כמויות גדולות במיוחד של מזונות עשירים בכולסטרול כגון גבינות עיזים שמנות במיוחד ופטה כבד אווז, שכיחות מחלות לב, סרטן והשמנת יתר היא בשיעור נמוך בניגוד לצפוי.
המחקר העלה שבאוכלוסיה זו נמצא מתאם טוב בין שכיכות נמוכה של המחלות וצריכת יין אדום. המחקרים הראשונים ניסו להסביר את התופעה בכך שביין אדום יש רמה גבוהה של חומרים נוגדי חמצון אשר ידועים כחמרים המגנים על גוף האדם בפני מחלות הלב והסרטן. הקשר בין נוגדי החמצון למניעת השמנת יתר לא היה ברור עד עתה.

 בשנים האחרונות התמקד המחקר המדעי סביב חומר ייחודי המצוי ביין אדום ושמו "רזברטרול" ((resveratrol. הרזברטרול בנוסף להיותו נוגד חמצון נתגלה כבעל פעילות אנטי-אנגיוגנית. פעילות זו מונעת גדילה של כלי דם לתוך גידולים סרטניים המשמשים להזנת הגידול הסרטני וכאמצעי הובלה של גרורות סרטניות לחלקי הגוף השונים. בשנים האחרונות חומרים בעלי פעילות אנטי-אנגיוגנית משמשים לטיפול מתקדם במחלות סרטן שונות. עולם הרפואה מגלה באופן טבעי עניין רב ברזברטרול וביין אדום בשל פעילותו זו. נמצא גם במחקרים חדשים שחומרים בעלי פעילות אנטי-אנגיוגנית מונעים השמנת יתר, שכן רקמות השומן הגדלות זקוקות גם הם להזנה באמצעות כלי דם.

וכיצד כל זה קשור ליין הישראלי החדש?  תמהתי.
לפני מספר שנים, בהרצאה בכנס איכות בירושלים הציג מנכ"ל יקב רמת הגולן שלום בלייר את שלשת המהפכות שהובילו להתפתחות ענף היין בארץ.
 לדבריו המהפכה הראשונה חלה  בראשית המאה הקודמת על ידי בני המושבות בעזרת הברון רוטשילד שהקימו בארץ את תעשיית היין על פי המסורת הצרפתית בשיטות העולם הישן. בשיטות אלו מיוצר יין הנחשף לחמצן רב בתהליך הכנתו ולכן רמת נוגדי החמצון שלו כגון רזברטרול נמוכה יחסית, וכך גם ערכו הרפואי.

המהפכה השנייה החלה בשנות השמונים עם הקמת יקב רמת הגולן שהכניס לראשונה לארץ את שיטות ייצור העולם החדש שפותחו בעיקר בקליפורניה ובאוסטרליה. בשיטות הייצור של יינות העולם החדש, היין נחשף כמה שפחות לחמצן להגנה ושמירה על חמרי הארומה שמקורם מהפרי. בעקבות זאת רמת נוגדי החמצון, ובינהם הרזברטרול, גבוהה יותר פי כמה ביינות אלו לעומת יינות העולם הישן.

המהפכה השלישית חלה בשנים האחרונות עם הקמת עשרות רבות של יקבי בוטיק.

המהפכה הבאה קרובה. זו תהיה ללא ספק המהפכה שתציב את ישראל בעולם הגדול לצד יצרני יינות איכות מהשורה הראשונה. יין ישראלי יתפוס מקום של כבוד בשל העובדה שהוא מוצר איכותי ומוקפד.
זו משימה לא קלה אך בהחלט אפשרית. אומר פרופסור שוסיוב.
ארץ ישראל ממוקמת במפגש בין שלש יבשות (אסיה אירופה  ואפריקה). מיקומה הגיאוגרפי הוא סיוט לכל חזאי מזג אויר מתחיל, אך אוצר בלום לחקלאים. ישראל הקטנה מכילה ספקטרום רחב ונדיר של סוגי  קרקעות ואקלים. המבחר העצום הזה של הטרואר המקומי מאפשר ייצור מגוון רחב של יינות בעלי אופי שונה.

הקיץ היבש וקרינת השמש המצויה בשפע בארץ נותנים יתרון בולט על פני המתחרים באירופה הסובלים מגשמי קיץ אשר גורמים לריבוי מחלות וריקבון באשכולות הענבים. קרינת השמש היא מקור האנרגיה ליצירת הסוכרים וחמרי הצבע והארומה בענב. היום גם ידוע שקרינת השמש אחראית להצטברות רמה גבוהה של חמרים נוגדי חמצון ובינהם הרזברטרול בענבים.  (זה ההופך את היין לבריא יותר.)
איכות והישגי המחקר החקלאי בישראל נודעים בעולם כולו. ישראל מובילה בשיטות השקיה בטפטוף ומייצאת לעולם כולו טכנולוגיות בתחום המים והחקלאות.

מהפיכת האיכות בתעשיית היין הישראלי תתרחש במקום שבו יגויס הידע החקלאי העצום לאינטגרציה של הכרם והיקב  ליחידה אחת. חיקוי של שיטות גידול אירופאיות על יד יצרני היין בארץ היא טעות מפני ששיטות אילו אינן מתאימות לאקלים בארץ ואינן מנצלות את היתרונות הגלומים באקלים הישראלי, המאפשר ייצור ענבים באיכויות שלעולם לא ניתן להגיע אליהם באירופה. היכולת לשלוט על פוטנציאל המים בצמח באמצעות מערכות טפטוף חכמות, ושיטות עיצוב המאפשרות חשיפת האשכולות לקרינת שמש אופטימאלית מהווים את המקור העיקרי לעליית המדרגה הדרושה לתעשיית היין.
לצערנו התעשייה ברובה  עדיין שבויה במיתוסים מיושנים כגון: "כרמים בגובה מאות מטרים מעל פני הים יניבו ענבים באיכות גבוהה יותר מאלו שבמקומות הנמוכים". העובדה שעמק נפה בקליפורניה מניב ענבי איכות ויינות מהמשובחים בעולם כמה עשרות מטרים מתחת לפני הים אינה מפריעה להם. גם המיתוס "שככול שהיבול נמוך יותר איכות הענבים גבוהה יותר" נופץ כבר מזמן בשלל עבודות מחקר שפורסמו בספרות המדעית מהשורה הראשונה בעולם.

פרופסור שוסיוב מסכם דבריו באופטימיות רבה:
"רוח טובה נושבת לאחרונה בענף היין בארץ אותה מובילים בעיקר יקבים קטנים ויזמים אשר אינם מקבלים את האקסיומות המיושנות. יינות ישראלים, דווקא מיקבים קטנים, מתחילים לתפוס מקום של כבוד וזוכים למחירים גבוהים בארצות הברית בשל איכותם. היום יותר מאי פעם עומדת לפתחנו ההזדמנות לתפוס מקום של כבוד על מדפי היינות בעולם כיין ישראלי איכותי ובמיוחד בריא יותר מיינות מתחרים באירופה."



 

הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים