הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

   
Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
סכין בלב ענף המזון
1/12/15
גל הטרור והסכינאות ששוטף בשבועות האחרונים את המדינה, פוגע לא רק בביטחון האישי של כולנו. ענף המזון - כמו ענפי הנופש וההנאה האחרים - הוא סופג את ההשפעה הראשונה, הישירה, הבוטה והמיידית של המצב. למי "יש ראש" לבלות כשברחובות משתולל גל של טרור אלים. סכינים בירושלים? מתח בעזה? המסעדות ברחבי הארץ מתרוקנות ממבקרים. בתי הקפה נותרים כמעט שוממים. בשווקים הסחורה שרק אתמול נחטפה - נרקבת על המדפים. במרכולים הגדולים - הקהל מדיר רגליו ורבים מעדיפים להזמין משלוח באינטרנט. אלפי עסקי מזון קטנים ובינוניים על סף קריסה כלכלית.

חיים פלטנר

 
 


"גל הטרור מבריח את המבקרים מירושלים וכולא את התושבים בבתים"- משפט זה שצוטט באחד העיתונים, מתאר היטב את האווירה שהשתררה בירושלים,  מוקד גל הפיגועים. בעת כתיבת שורות אלה חלפו כשבעה שבועות  מאז החל גל הפיגועים האחרון ועדיין אין איש יודע מתי יחלוף. יש המכנים את האירועים האחרונים כאינתיפאדת הסכינים והדריסות.  גל הפיגועים התפשט גם לערים  נוספות כמו באר שבע, נתניה ורעננה. תושבים רבים ברחבי הארץ חששו לצאת לרחובות לקניות ובילויים, מה שפגע במגזרים שונים של המשק הישראלי, לרבות ענף המזון. עסקים רבים התלוננו כבר בימים הראשונים על ירידות משמעותיות בתנועת הקונים ועל פגיעות קשות בתזרים המזומנים שלהם. אפקט הפחד נכנס לחיינו.
בירת ישראל מהווה מאז ומתמיד מוקד לתיירות מכל העולם ובשנים האחרונות נפתחו בה מסעדות ובתי מלון חדשים. העיר הפכה גם מוקד לתיירות פנים ורבים מתושבי ישראל עלו לבירה כדי לבלות במסעדות  וכן לסייר באתרי בילוי דוגמת מתחם התחנה, שוק מחנה יהודה ואחרים.
"עוד לא הספקנו להתאושש מפגיעתו של מבצע צוק איתן וכבר נחתו עלינו הפיגועים האחרונים" - אומר נועם ריזי, בעלים של 3 מסעדות בעיר, אחת מהן "אדום", השוכנת במתחם התחנה. "אם בעבר בקרו במתחם מדי יום רבבות מבקרים, היום מספרם מגיע לכדי כמה אלפים". ריזי, שהוא גם חבר הנהלת ארגון בעלי המסעדות בירושלים, מעריך בכ-30% בממוצע את הירידה בפדיון של המסעדות בירושלים. מדובר בהשוואה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, אולם הוא טורח להדגיש שגם אשתקד, בשנת 2014, כבר נרשמה ירידה משמעותית בענף לעומת 2013.
"ראשונים להיפגע ואחרונים להתאושש"
"המצב קשה, קשה מאד"- אומר מיכאל כץ, השף הראשי של "טרטוריה חבה", שהוקמה לפני כשנתיים במתחם שוק מחנה יהודה. "בשל המצב קיצצנו בייצור, הורדנו בקניות, שלחנו לחופשה חלק מן העובדים, את הפסטה שלנו אנו מכינים לבד בבית ובמקביל קונים מוצרים מסוימים שנהגנו להכין אצלנו". בימים הראשונים לפיגועים דיבר מיכאל על ירידה של 70-80 אחוזים בפדיון. כעבור כחודש, בשיחה עמנו, ציין  ירידה של כ-40 אחוז בפדיון. המסעדה משמשת מאז הקמתה כמסעדה המשרתת רבים מעובדי השוק ודיירי הסביבה, לצד תיירים מחו"ל ומן השפלה. גל הפיגועים שינה את התנהגותם של הסועדים. אם בעבר נהגו להסב בה לארוחות מלאות, הרי כיום הם מסתפקים בקניית "טייק אווי" וממהרים לעזוב את המקום מחשש לפיגוע. מובן שהדבר מורגש בפדיון בסוף היום. "יש שלב שאנשים מתרגלים למציאות הנוכחית, אולם כל פיגוע בעיר מסיג אותנו לאחור"- אומר מיכאל.
"די בפיגוע אחד כדי  להבריח את האנשים מן המסעדות ומוקדי הבילוי" - אומר נועם ריזי. "כדי להחזיר את האנשים למקומות הללו דרושים כמה חודשים של רגיעה. הענף שלנו הוא הראשון להיפגע מכל זעזוע בתחום הביטחוני והאחרון להתאושש".
בעקבות הפיגועים, פנו אנשי עסקים בירושלים לכנסת ולעירייה בבקשת סיוע. ריזי מספר, כי רשות המיסים  נאותה לדחות את תשלומי המס, מע"מ ומס הכנסה והעיריה  הסכימה  לפטור עסקים למשך חודש כמה אגרות שהיא גובה מהם. ראש העיר הכריז גם על תכנית לקמפיין שיווקי בארץ ובעולם שיקרא לבקר בעיר ולבלות בה תחת הסיסמה "דווקא עכשיו בירושלים". בעלי העסקים בירושלים לא הסתפקו בכך ודרשו  מן הממשלה להכיר בהם כנפגעי מלחמה ולהעניק להם  סיוע דומה לזה שקבלו עסקים בעוטף עזה בתקופת מבצע צוק איתן. עד כה לא נענו דרישותיהם ונועם ריזי מגדיר "כלא משמעותיים" את המהלכים שכבר נעשו.
"בערים המעורבות המסעדות במצב של התרסקות"
"אם בירושלים יש לבעלי העסקים עם מי לדבר, לנו אין אבא ולא אימא לספר להם על מצבנו הגרוע"- אומר בעצב  נאשף עבאס השף של מסעדת אל באבור בעכו, ואחד הבעלים של רשת אל באבור. בערים מעורבות דוגמת נצרת, עכו וגם יפו מדברים על התרסקות ממש של ענף המסעדות. בעקבות הפיגועים הראשונים נשמעו בציבור הישראלי קריאות לחרם על בתי העסק ערביים, לרבות מסעדות, ואחד מבעלי הרשת נקב בימים הראשונים לפיגועים בירידה של 90% במספר המבקרים. בימים האחרונים נרשמה במסעדה בעכו ירידה ממוצעת של 50 אחוז בפדיון היומי.
נאשף מבהיר, כי בימים כאלה אין גם טעם לערוך מבצעי הוזלה, כיוון שיהודים חוששים להיכנס למסעדה ערבית. "יש לנו בעיות קשות עם הבנקים, שאינם מוכנים לבוא לקראתנו בימים קשים, הספקים לוחצים עלינו, תזרים המזומנים שלנו נפגע ואין מושיע". נחמה פורתא הוא מוצא בקרב כמה לקוחות יהודים ותיקים, שאינם חוששים לבוא ולסעוד אצלו, וגם לעודד אותו בתקופה הקשה שעוברת עליו.

בנצרת - החניה בשפע
גם בעיר נצרת מצבן של המסעדות המקומיות קשה. טארק עבאס, קרוב משפחה של נאשף עבאס מעכו, הוא הבעלים של מסעדת אלתנור בנצרת, שידעה עד לא מכבר ימים טובים יותר. "לפני שהחלו הפיגועים הגיעו מדי שבוע למסעדה 3-4 אוטובוסים של תיירים. בכל החודש החולף הגיע אוטובוס אחד בלבד"- אומר טארק. "אם בעבר התקשו אורחים למצוא חניה באזור המסעדה, כיום יש לי מקום בשפע"- הוא מוסיף בנימה של הומור מריר. במסעדה שהורחבה מאד בשנים אחרונות יש כ-40 שולחנות. בימים אלה רק 10 שולחנות תפוסים, וגם זה נחשב יום טוב. התמונה חוזרת ונשנית במסעדות סמוכות, שמצבן אף גרוע יותר. "שכן שלי פותח מדי בוקר את המסעדה ושוהה בה עד 10 בערב, ובסוף היום סופר 100 שקלים בלבד. אם המצב הנוכחי יימשך - מדגיש טארק עבאס -  אקטין את שטח המסעדה ואבטל את השכירות של חלק  ניכר מן המבנה שבה פועלת כיום אלתנור".  

ביפו - החרם והפחד השפיעו
גל הפיגועים פגע  קשות גם בשורה של מסעדות השוכנות ביפו. "מיד לאחר המהומות שהתחוללו ביפו,  נקלענו למשבר עמוק. כבר באותו ערב צנח מספר המבקרים במסעדה ב-80% ומאז לא התאוששנו" - אומר איל סבן, שף ובעלים של מסעדת הגורמה סרדיניה, הממוקמת בכיכר קדומים ביפו, מוקד בילויים ידוע. " השבוע הראשון היה קטסטרופלי. היו ערבים שבהם הגיעו אלינו זוג או שניים, ומדובר במסעדה שבה בסופי שבוע לא ניתן להשיג מקום ללא הזמנה מראש". איל מדגיש, כי התמונה חזרה ונשנתה במסעדות גורמה רבות, ולא רק, הממוקמות ביפו, שבה אוכלוסייה מעורבת. יתכן שהקריאות לחרם על האוכלוסייה הערבית ביפו עשו את שלהן, אולם רוב המבטלים נמקו זאת בחשש לביטחונם האישי.
במהלך החודש חלה התאוששות מסוימת במספר המבקרים במסעדה, אולם מספרם לא התקרב בשום מקרה למספרם לפני הפיגועים. " במהלך השבוע החולף עדיין חווינו ירידה של  60% - 80% במספר המבקרים. לסוף השבוע הזה (הריאיון נערך ב-13 בנובמבר)  צפויים לנו כ50 מבקרים, כמחצית מן המספר המקובל בסופי שבוע".

להמשיך ביפו - כן או לא?
בעקבות המשבר, שכבר מתבטא בהפסד צפוי של רבבות שקלים בחודש,  נאלץ סבן לקצץ משמרות של טבחים ומלצרים, ולצד ניהול המסעדה והפעילות השיווקית, הוא שיבץ את עצמו גם בעבודת המטבח. הצוות המוסיקלי שמופיע במסעדה ניאות לקצץ בשכרו.
איל סבן הגיע לתחום המסעדות מעולם ההייטק, שבו כיהן בתפקידים בכירים. את המעבר לעולם הבישול הוא מסביר בתשוקתו מאז ומתמיד לדברים כמו אוכל, תרבות ומוסיקה והיכולת ליצור כאן אינטראקציה עם אנשים. לצורך זה אף למד את תורת הבישול במשך כמה שנים, בארץ ובחו"ל. האם אינו מתחרט עתה על המהלך שעשה? "לא - הוא משיב בנחישות - זו לא המסעדה הראשונה שהקמתי ובעתיד אקים מסעדות נוספות. מה שכן, יש בי הרהורים אם נכון להישאר ביפו. אנו שוכנים במקום שהוא פנינה ממש, אך אם לא נוכל להתקיים בכבוד, אשקול את האפשרות להעתיק את המסעדה למתחם בילוי בלב העיר ת"א או רמת גן, שם מצבי יהיה הרבה יותר טוב".

במלונות – צבר ההזמנות נפגע
בענף המלונאות, הפגיעה הקשה ביותר נרשמה במלונות שבירושלים. " בחודש אוקטובר, בעיצומם של הפיגועים, עדיין התאכסנו אורחים רבים בעיר, במסגרת כנסים שונים שנערכו בה ואשר נקבעו לפני זמן רב, הבעיות צצות עתה, לאחר הכנסים"-  אומר חיים שפיגל, ראש אגף מזון, משקאות ורכש במלונות דן. "אנחנו המלונאים -מוסיף שפיגל - מודאגים תמיד מצבר ההזמנות העתידי, וכבר עתה ברור שצבר זה נפגע, אנשים ממעטים להזמין מקום במלונות בירושלים". התמונה שהולכת ומתבהרת בימים אלה - במלונות שעיקר התפוסה שלהם מתבססת על  קבוצות  מאורגנות, לרבות קבוצות צליינים, הצטמצמו ההזמנות ובמקום 100 חדרים הוזמנו 60-70 חדרים, ועדיין אין לראות בכך סוף פסוק. חלק מן הקבוצות בטלו את הביקור בארץ, לאחר שהכומר או ראש הקהילה החליטו לשנות כיוון, או לדחות את ההגעה לארץ הקודש לזמנים רגועים יותר.

הישראלים מבטלים יותר
בתחום תיירות הפנים הפגיעה חריפה יותר ומרבית הביטולים מגיעים  דווקא  מצד תושבים ישראליים שחוששים להגיע לבירה. לצמצום מספרם של האורחים הישראלים נודעת משמעות כלכלית נוספת מנקודת מבטם של המלונות. בדרך כלל, מסביר  שפיגל, האורח הישראלי נוהג לאכול במלון יותר מאשר התיירים הזרים, לרוב אינו מסתפק רק בארוחת בוקר, כך שהקטנת מספרם של האורחים מישראל משפיעה לשלילה על  הכנסות המלונות.
המציאות הנוכחית מקשה מאד על התחזיות הצפויות לענף. "אין כאן מלחמה או מבצע שנמשך כחודש ולאחר מכן העסקים מתחדשים כרגיל" - אומר חיים שפיגל. "אנו עדים עתה לטפטוף של פיגועים, המציאות היא עתה אפרפרה, אין כאן צבע לבן או שחור. גם במצב של אי ודאות נדרש המלון להפעיל ולספק את כל השירותים לאורחיו. יתכן שההכנסות הצפויות במצב כזה יכסו את השירותים, על רווח קשה לדבר". במצב כזה יתקשו המלונות להשקיע בשיפוץ המלונות, מהלך שנדרש מדי כמה שנים, עקב התבלות המלון, המסעדות והמטבחים. "הבעיה המרכזית שלנו - מוסיף שפיגל - היא להמשיך ולהשקיע בשיפוץ המלונות ולשמור על רכוש המלון. בענף שלנו הפחת הוא אמיתי".

לחץ חסר תקדים על שרותי המשלוחים
גל הטרור האחרון, יצר אפקט של פחד, שהרתיע תושבים רבים מלצאת מבתיהם. את התוצאות אפשר היה לראות, ולא רק בישובים שבהם אירעו הפיגועים - במרכזי הקניות  הורגשה מאז תחילת הפיגועים ירידה משמעותית במכירות. צרכנים שבקשו לרכוש מוצרי מזון העדיפו להזמין משלוחים הביתה, הלחץ על שרותי המשלוחים  של הרשתות היה חסר תקדים והרשתות התקשו לעמוד בכך. במקרים רבים נאלצו הלקוחות להמתין  גם יומיים ושלושה עד למימוש ההזמנה. העיתונים דיווחו בימים הראשונים על משלוחים שהגיעו לבתי הלקוחות גם בשעות הקטנות של הלילה. היו לקוחות שדרשו שלא לשלוח אליהם  את המצרכים עם עובדים ערבים. אחרים בקשו להשאיר את המשלוחים בפתח דירתם. רשת ההמבורגרים בורגר ראנץ' דיווחה אז  על גידול של 50% במשלוחים ואילו רשת אגאדיר על גידול של 100%.

מתי יחזרו הסכינים אל מדפי החנויות?
באתר מייסופרמרקט, העוסק בהשוואת סלי הקניה של הרשתות באמצעות האינטרנט, דווח על גידול של כ-15% במכירות המקוונות. "למעשה, הרשתות הגיעו לקצה יכולתן לספק משלוחים הביתה" – אומר מושיק אלפרט מנכ"ל האתר. לדבריו, בתקופה זו חל גידול משמעותי בשלוש קטגוריות –מזון לתינוקות וחיתולים, התחום השני היה תבלינים שונים, אבקות מרק, קיטניות וכיוצא באלה, והשלישי - משקאות חריפים כמו בירה ויינות. הציבור שחשש לצאת מן הבית למסעדות ומוקדי בילוי, ביחוד בשעות הערב, העדיף לבשל ולאכול בבית.
בתחום המשלוחים, חזרו כיום הרשתות פחות או יותר למתכונתם הרגילה. "כיום יש פחות לחץ אך בימים לחוצים, לאחר פיגוע, צריך לעתים להמתין יומיים - שלושה. בימים רגילים המשלוח מגיע למחרת היום" -  אומרת יפית לוי אטיאס, מנהלת השיווק של רמי לוי. לדבריה, גם סל הקניות חזר למתכונתו הקודמת. "ומה באשר לסכינים שהוסרו מן המדפים, מחשש שישמשו את המפגעים, האם הן כבר הוחזרו לחנויות"? אני שואל את יפית. "עדיין לא"- היא משיבה. שובן של הסכינים אל מדפי החנויות ודאי יבשר את בוא האביב, אותה רגיעה שהכול מצפים לה. ומתי זה יקרה - זו שאלת 64 אלף הדולר, שלאיש אין עליה  כיום תשובה.
ולסיום - עתה בעקבות המגה פיגוע בפריז, האם אפקט הפחד יהיה מעתה מנת חלקם של מאות מיליונים ברחבי אירופה? האם גם שם יוסרו הסכינים מן המדפים?





עובדי "אגאדיר" לומדים להתגונן

בימים כתיקונם, ספק אם ידיעה כזאת הייתה זוכה לפרסום בכלי התקשורת. אולם בימים אלה ודאי שיש בה ענין לציבור הרחב. לאור המצב החליט איתן טרבלוס, הבעלים של רשת המזון המהיר "אגאדיר", לערוך כמה סדנאות להגנה עצמית לעובדי הרשת. מטרת הסדנאות הללו היא להקנות תחושת ביטחון, הן לסועדים והן לעובדים. הסדנאות יתקיימו בכל סניפי הרשת. על ההשתלמות הזאת מופקד אלוף אומנויות הלחימה שגיא דובב.


 

הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים