הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

   
Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
הכל אודות הסויה

צריכת הסויה ומוצריה נמצאת במגמת עלייה בעולם המערבי, זאת בעיקר עקב תכונותיה הבריאותיות: הסויה מכילה כ-35% חלבון, חומצת שומן אומגה 3 ושפע של ויטמינים ומינרלים.

איילת נדיב
------------
 הכותבת היא דיאטנית קלינית, סטודיו סי

 
 
מקורה של הסויה בסין ומשם היא התפשטה לארצות אסיה אחרות כמו יפן, אינדונזיה וקוריאה. הסויה הוא צמח חד שנתי ממשפחת הקטניות. ישנם למעלה מ-300 זנים השונים בהרכבם, בצבעם, במשך הגידול  ועוד.  פולי סויה צהובים משמשים ליצירת חלב סויה וטופו, פולי סויה ירוקים משמשים ליצירת נבטים ואילו מפולי סויה השחורים מייצרים שמן ורוטב סויה.
צריכת הסויה ומוצריה נמצאת במגמת עלייה בעולם המערבי אך היא עדיין נמוכה בהשוואה לצריכה בארצות אסיה. פולי הסויה שייכים למשפחת הקטניות, ומערכת העיכול אצל חלק מהאנשים מתקשה בעיכול הסויה במיוחד מוצרי הסויה שלא עברו התססה.

מוצרים מפולי סויה שלא עברו התססה

חלב סויה –  מיצוי מימי של פולי סויה.
טופו  – "גבינה" המתקבלת ע"י הקרשת החלבונים שבחלב הסויה. הטופו דל בשומן ומכיל 3%-15% שומן.
מוצרים  מחלבון סויה – לאחר מיצוי השמן מפולי הסויה נותרת הכוספה שממנה מייצרים קמח, תרכיזי חלבון ופתיתי סויה שמשמשים בתעשיית המזון כתחליפי בשר, דברי מאפה, מזון לתינוקות ומוצרים דמויי חלב.

מוצרים מפולי סויה שעברו התססה

מיסו  – ממרח סמיך שמתקבל לאחר התססה ממשוכת (2-3 שנים) של פולי סויה מעוכים עם עובש מפטרייה שמתיישבת על פולי הסויה. משתמשים בו לתיבול מרקים ותבשילים. רוטב סויה הוא מיצוי נוזלי של מיסו.
טמפה  – מעין "עוגה" המתקבלת מצמיחת פטרייה על פולי הסויה. ניתן לחתוך ולטגן/לבשל  אותה.

תכולת אבות מזון בפולי סויה

חלבון – הסויה מכילה כ-35% חלבון בעל ערך ביולוגי גבוהה ביותר מבין החלבונים הצמחיים.
שמן – השמן בסויה עשיר בחומצות שומן רב בלתי רוויות ביניהן גם חומצת שומן אומגה 3.
פחמימות – פולי הסויה מכילים פחמימות מורכבות וסיבים מסיסים ובלתי מסיסים, ובעלי אינדקס גליקמי נמוך.
ויטמינים ומינרלים – פולי הסויה עשירים באשלגן, מגנזיום, סידן , ברזל ואבץ וויטמני B, חומצה פולית, בטא קרוטאן וויטמין E.

מסקירת מחקרים שנעשו בעולם וכן המלצות של ארגונים שונים בנושא, משרד הבריאות החליט לנקוט ב"עקרון הזהירות", לפיו כאשר יש ספק בקשר לבטיחותו של מוצר מסוים, יש לנסות להימנע מצריכתו ובמקביל להמשיך לחקור את ההשלכות שבשימושו. המצב כיום הינו כי אין הוכחות שהדבר לא מזיק ויש חילוקי דעות, לכן מומלץ למתן את צריכת הסויה בקרב תינוקות וילדים.
הוויכוח בין אנשי המקצוע בנוגע לבטיחות חלבון סויה מבוסס על מודלים בבעלי חיים או מחקרים רטרוספקטיביים תצפיתיים בבני אדם. הללו אינם יכולים לספק מסקנות חד משמעיות לגבי המלצות לתזונת בני אדם. המחקרים שנבדקו אינם מספיקים כדי להכריז כי קיים סיכון בצריכת סויה, אבל הם כן מספיקים כדי להצביע על האפשרות שיתכן ולצריכה מוגזמת של סויה ישנן השפעות שליליות על תינוקות וילדים.

ההמלצות

ההמלצה לגבי תינוקות הינה באופן ברור שהדבר הטוב ביותר הוא חלב אם. הדבר הבא אחריו הוא דווקא חלב פרה, ולא חלב סויה. כיון שיש סיכוי שהסויה משנה את התגובה ההורמונאלית של התינוק, אבל אין עובדות חד משמעיות לצד כזה או אחר.
ההמלצה לגבי ילדים הינה לאכול לא יותר משלוש מנות סויה בשבוע, קיימת חשיבות רבה שילד יקבל חלבונים ממקורות מגוונים - לא רק מסויה. הבעיה היא כי הארוחות ברבים ממעונות היום והגנים מכילות הרבה מוצרי סויה, מכיוון שהללו זולים וכשרים.
לגבי מבוגרים קיים קושי בהערכת צריכת כמות הסויה ביום, כיון  שבכדי ליעל את יצור המזון להגדיל רווחים וכתחליף זול וכשר לחלב, חברות המזון מוסיפות סויה למוצרי מזון מעובדים רבים. רוב האנשים אינם אוכלים הרבה מזונות שמוצהרים כמזונות סויה, כמו פולי סויה מבושלים, קציצות סויה, או חלב סויה, אך גם מוצרים אחרים, שאינם מוצהרים ככאלה, כמו לחם, קרקרים, עוגות ומאפים אחרים מכילים באופן בלתי מודע רכיבי סויה שונים.

יש לשים לב

לחץ דם – מוצרי סויה עלולים להכיל כמויות גבוהות של נתרן, במיוחד רוטב סויה לכן לאנשים בעלי לחץ דם גבוה מומלץ לצרוך מוצרי סויה דלים בנתרן כמו טופו, חלב סויה ולהפחית שימוש ברטבים ותבשילים המכילים רוטב סויה.
סרטן - קיים ספק לגבי בטיחותם של מוצרי סויה בקרב נשים  שחלו בסרטן השד או שהן בסיכון מוגבר לסרטן השד. ההמלצה היא להימנע או לשקול בזהירות צריכת מוצרי סויה.


 

הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
+ הוסף תגובה חדשה
תגובות: (צפה ב-  תגובות בעמוד זה)
Loading בטעינה...
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים