הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
מה תשתו, בבקשה?

הזמנת יינות במסעדה, או בקנייה בחנות, מהווה לא אחת מכשלה ומבוכה למזמין. האם לבחור ביין עפ"י צבעו? או עפ"י מחירו? או עפ"י המלצת המלצר/המוכר? או עפ"י המלצת חברים? עורך מדור היין של מזון+ מנסה לעשות סדר בנושא.


ישראל פרקר*
------------------
*ישראל פרקר הוא העורך של אתר יינות ישראל www.wines-israel.co.il

 
 

בלא מעט מסעדות בהם אני מבקר לאחרונה אני מוצא תפריטי יין לקויים וחסרים במידע שממש מביישים את היינות ויוצרי היין. כמו למשל: כתוב סוג היין והיקב בלי לציין שנת בציר. כתוב שם זן היין ללא שם היקב. כתוב בכללי יין אדם או יין לבן ללא פרטים נוספים וכו',  לא למסעדות כאלה ולתפריטי יין מסוג זה אני מתכוון במאמר זה.
אנחנו נמצאים במסעדה האהובה עלינו והמלצר מגיש לנו את תפריט היין, שלרוב הוא מפחיד ומאיים. בתפריט מופיעה רשימת יינות שיכולה להתחיל בעמוד אחד שמכיל מבחר יינות מודגשים בצבע, ועד לתפריט - ספר הכרוך בעור ובו מבחר יינות מכל רחבי העולם עם מגוון של מחירים.
לא אשכח את המסעדה בעיירה קטנה בצפון הולנד אליה הגעתי במסגרת עבודתי. ישבתי במסעדה לבד ומולי היה  מונח ספר תפריט היין ובעמודיו היו עשרות מפות של אזורים באירופה עם שמות יקבים ויינותיהם.
במה אתה בוחר? שאל אותי המלצר אחרי שדפדפתי בתפריט - ספר במשך כ- 10 דקות. הצבעתי על מפה אקראית של מחוז בצרפת בעמוד שפתחתי במקרה. חיפשתי  במהירות יין אקראי שעלה 25 דולר והזמנתי בקבוק בלי לדעת מה... הוא הגיע  תוך מספר דקות ואפילו היה טעים... הבנתי מיד שיש להם במרתף מאות סוגי יינות. המופעים בתפריט עב הכרס.

* * *

אבל לא זו הדרך הנכונה להזמין יין במסעדה. ואני לא מדבר על סטקייה או מסעדה שכונתית קטנה.
אז איך בכל זאת מתחילים להזמין יין לשולחן הסועדים?
ראשית, יש לזכור שהצוות המיומן של המסעדה והסומלייה, במקרה היותר יוקרתי, מחכים שם להיחלץ לעזרה.
רוב המסעדות שמציעות רשימות יין מכובדות יציעו גם הדרכה ראויה למלצרים שלהם. שאלו אלו יינות הם רבי המכר שלהם, אלו יינות ילוו היטב את המנות שאתם מתכוונים להזמין, ובסופו של דבר אלו יינות נמצאים בטווח המחירים שלכם? המחיר הוא מאוד חשוב ויש להחליט כמה אתם מוכנים להשקיע ביין בסעודה, דבר הקשור למהות אותה ארוחה.
רשימת היין - מה כלול בה?
רשימת יינות שכתובה היטב תכלול את שם היקב יצרן היין, את ארץ המוצא, את שנת הבציר, את הזנים המרכיבים את היין וכן הערות ספציפיות בנוגע לטעימים. הטובים במיוחד יציעו בתפריט שלהם את אפשרויות השיוך האידיאלי של כל יין למנות.
מומלץ לבדוק עם הסועדים איתכם ולהבין מהן ההעדפות של רובם סביב השולחן - יין לבן או אדום, מתוק או יבש ואילו סוגים של אוכל יזמינו.
אם חבריכם לארוחה יצביעו גם עבור יינות לבנים וגם עבור אדומים, מומלץ לשקול פשרה נעימה שתטה לכיוון לבן כבד, כמו שרדונה מלא עץ אלון, או אדום קליל, כמו פינו נואר, או אפילו מרלו קל גוף.
למי שכיסו מרשה לו לא תישאר הברירה אלא להזמין יין אחד מכל סוג, לבן ואדום.
יש לזכור שבקבוק יין טיפוסי (750 מ"ל) יכול לשרת כ4-3 אנשים למשך הסעודה שיוכלו ליהנות ממנו במתינות.
במישור הלשוני, אם אינכם מנוסים בשמות זנים ויקבים ואינכם בטוחים בנוגע להגייה נכונה של שם היין, ואינכם רוצים להראות מוזר ומצחיק בעיניי הסועדים, התייחסו למספר היין אם ישנו בתפריט, או הצביעו  לעבר הבחירה והמתינו שהמלצר ייתן את הכבוד ויכריז על שם היין. זאת לא בושה! 


* * *

 ההחלטה התקבלה, מה עכשיו?
זהו, עברתם את המשוכה הראשונה והזמנתם את היין. שבו נינוחים וצפו ליין המנצח שנמצא בדרכו אליכם.
תפקידכם כמזמיני היין לא הסתיים עדיין. קיימים שלבים נוספים במשימה החשובה:
המלצר יציג לפניכם את תווית הבקבוק שעדין סגור וחתום, כדי שתוכלו לוודא שהיין הוא אכן היין שהזמנתם. בדקו את סוג היין, שנת הבציר והיקב המייצר. לאחר בדיקת תווית היין וקבלת אישורכם שאכן הגיע היין המתאים, המלצר יפתח את הבקבוק ויגיש לכם את פקק השעם.
עכשיו מה? אפשר להריח אותו כמו שעושים בסרטים, כדי להיווכח שאין בו ריח של טחב או פטרייה שלא מעידים על יין תקין.  מומלץ להתבונן בקצה הפקק כדי להיות בטוחים שהוא לא התפורר (אינדיקציה לכך שהבקבוק אוכסן באופן לא תקין), לא התייבש או נסדק כולו או שיש סימן שהיין שבקבוק הגיע עד לקצה העליון של הפקק, כלומר התחמצן ע"י אוויר שחדר לבקבוק דרך פגם בפקק.
בשלב הבא המלצר ימזוג דגימת יין להתנסות. התחילו בהתבוננות בצבע ובבהירות היין. האם הוא עכור או חום במקצת בצבע? רק לבצירים מאד ישנים יהיה מראה שכזה. כעת, שאפו מנה הגונה מריח היין. האם אתם מריחים ריח של חומץ (סימן של התחמצנות) או שעם מעופש (סימן לשעם פגום שהשפיע על טיב היין)?
טעמו את הדגימה, האם היין במצב טוב, נטול כל התחמצנות גלויה או טעמים פגומים?
 אם הבדיקה הקצרה עברה בהצלחה ולא נמצא משהו  חשוד אימרו למלצר שזוהי הבחירה המנצחת ושיתחיל למזוג לשאר חברי השולחן.
המלצה קטנה – תהליך זה מבדיקת התווית עד טעימת היין צריך לקחת 30 שניות לערך.  אל תתביישו לדווח למלצר אם נידמה לכם שמשהו לא תקין ביין.
יין מוצלח יכול להוסיף מימד חדש לחוויות הסעודה. בחירת היין צריכה להיות מהנה כשם ששתיית היין צריכה להיות כזו.
כמו כן בחירת היין המסוים יכולה להוות נושא לשיחה מרתקת מלאת חוויות על טיול שלכם לאזור בו יוצר היין, וכו'.
זכרו המלצות אלו שאני מביא כאן בפעם הבאה כשתחזיקו את הספר הכרוך בכריכת עור ואתם מצליחים לקבל החלטה בעלת חשיבות לאותו ערב וליהנות מיין(ות) מנצח(ים) שיתלוו לשולחנכם.

* * *

 

כמה פעמים נכנסתם לחנות יין או עמדתם מול מדפי היין ברשתות השיווק, עמדתם וקיבל שוק, הלם.
מה קונים? מה הכי מתאים לי?
אלפי מותגי יין יש על המדפים בארץ והרבה יותר על מדפי החנויות הארוכים בחו"ל.
אז מה עושים איך יוצאים מהפלונטר הזה עם בקבוק יין מתאים ביד? המון כבר נכתב בנושא אבל אני בעד "כל המוסיף הרי זה משובח."  עוד עצה, רק תוסיף יידע ותעוזה לבחור במתאים ביותר. מצאתי כאלה לאחרונה באחד האי מיילים שקיבלתי מחו"ל.
שלושת העקרונות בבחירת יינות הם: מחיר, העדפה ושיוך. קחו מרכיבים אלו בחשבון כאשר אתם עומדים מול מדפי היין במטרה לצאת מהחנות עם היין המנצח שלכם.


מחיר

המחיר אותו אתם מוכנים לשלם (או לא לשלם) לבקבוק יין הוא מרכיב הראשון הקובע בבחירת היין הנכון עבורכם.
חלפו הימים בהם יכולת רק לקנות בקבוק "טוב" של יין בעבור יותר מ- 100 ש"ח.  בשוק של ימינו יש שפע של יינות מצוינים שזמינים עבור סכומים נמוכים יותר. אז זיכו שלא תצטרכו להוציא דווקא סכום גדול של כסף על מנת לחוות מגוון של יינות משובחים. מוכר הגון ומבין ביין יכול להציע לכם מבחר של הצעות בטווח המחירים שהקצבתם לכם.  יין יקר לא מעיד בהכרח על איכות גבוהה  (יש לא מעט יקבים המגזימים במחירי יינותיהם), אך לדעתי יין זול במיוחד מעיד על איכות מרכיבים גרועים.
 
העדפה

אהההה, העדפות. לכולנו יש אותן והן משתנות לעיתים ברגעים ספורים, אבל בכל הנוגע להעדפות יין עליך לתת להן להיות מושפעות על ידי מה שילווה אותן או על ידי מי שתחלוק איתו אותן.
לדוגמה, אם אתם מארחים קבוצת חברים בשעת ערב מוקדמת, ההעדפות שלכם ייטו למזוג יינות אדומים ולבנים "בטוחים" ונעימים לפה.
לאנשים שלא רגילים ללגום יינות כבדי- גוף, יינות "חזקים", קנו מרלו רך או פינו-נואר  או אולי זינפנדל (לפעמים מתייחסים אליהם כ"פתיחה אדומה").
באשר ללבנים, מי לא נהנה מגוורצטרמינר מרענן או מסוביניון בלאן חצי יבש?
אם אתם מחפשים להתנסות בסוג חדש של יין, דברו עם מוכר היין  בחנות על יינות, סוגים ומותגים, שנהניתם מהם בעבר ובקשו ממנו המלצות ספציפיות שיוכלו לתת לך כיוון למציאת יין מהנה נוסף.
אם עולם היין חדש לכם ואתה מחפש מספר המלצות – נסו ריזלינג, גוורצטרמינר או יין מוסקט לקינוח, אם יינות מתוקים יותר מתאימים לטעמך. אם אתם מעדיפים יין לבן יבש אז בקשו שרדונה, או סוביניון בלן, או אולי איזה בלנד מעניין שהכין אחד היקבים.
רוצים ליהנות דווקא מיינות אדומים שופעי ריחות וטעמים, נסו קברנה סוביניון, שיראז אולי קברנה פרנק או מרלו שהתיישנו מספר שנים בחביות עץ אלון.

שיוך היין

אם אתם מחפשים באופן ספציפי יין שישויך לארוחת הערב, אז קחו בחשבון מה הם מרכיבי המפתח בארוחה.
האם זה יהיה בשר לבן או אדום? האם תשתמשו בעשבי תיבול יבשים או טריים ומאילו סוגים הם יהיו?
האם המנה שתוגש תהיה חריפה או פירותית? אלו שאלות שיכולות לשחק תפקיד מפתח בקבלת החלטה בנוגע לבחירת היין שישויך היטב למנות שיוגשו.
באופן כללי, יינות לבנים מדגישים היטב ארוחות בעלות טעמים קלילים; בעוד שיינות אדומים מחמיאים טוב יותר לארוחות בעלות טעמים חזקים יותר המטובלים כהוגן.
זכרו ששיוך אוכל ויין הוא 99% העדפות אישיות ו- 1% מדע מדויק.
ידוע הסיפור על הברון רוטשילד שאמר שהיין הטוב ביותר שלגם היה עם בחורה יפה על שפת הים. אותה הוא זוכר את היין לא.

 

 

הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים