הרשם לקבלת עדכונים
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
תפקיד/מקצוע

Wine Israel
מחירים לנוחותך




קייטרינג

אינדקס חברות קייטרינג:
קראו ביקורות, וערכו
השוואת מחירים

www.cateringo.co.il

 
קטלוגים דיגיטליים

 
ביקרתי ביקבי גאורגיה
29/12/15
שירות מזון+ 

 
 

הגענו לביקור קצר בגאורגיה, בעקבות היין שאותו התחילו לייצר במדינה לפני יותר מ-6,000 שנה. זאת אחת מהמדינות עם אזורי היין העתיקים בעולם. עורך מדור היין שלנו מספר על יקבי יין הממשיכים עד היום בייצור מסורתי
 
ישראל פרקר
-----------------------
 www.winesisrael.com

ארבעה ימים מלאי חוויות עברו עלי בגאורגיה (המדינה שפעם הכרנו אותה בשם גרוזיה) היפה, כאורח משרד התיירות של המדינה שהייתה פעם חלק מחבר העמים.
המדינה שוכנת לחופו המזרחי של הים השחור ויש לה גבולות משותפים עם רוסיה מצפון, עם אזרבייג'ן במזרח, ועם ארמניה ותורכיה בדרום. בעבר היא הייתה חלק מברית המועצות. ב-9 באפריל 1991, מועד ההכרזה הרשמית על פירוק הברית, זכתה גאורגיה בעצמאות מלאה. משתמשים בה באותיות אלפבית גאורגי שלא דומות לאף אחת מאותיות השפות האחרות שבעולם. יש האומרים שגאורגיה הייתה מיושבת כבר בתקופת האבן. ההסטוריה של המדינה ארוכה ומלאת סיפורים וממצאים, ואנחנו הגענו לביקור קצר במקום בעיקר בעקבות היין אותו התחילו לייצר במדינה לפני יותר מ-6,000 שנה.
זאת אחת מהמדינות עם אזורי היין העתיקים בעולם.
המדינה מחולקת לאזורי היין הבאים המודגשים בעת שיחות  על יין מקומי:

Kvemo- Svaneti  Abkhazia, Telavi and Kvareli, Kakheti , Kartli , Imereti
 Racha-Lechkhumi.

כ-400 זני ענבים גאורגיים גדלים בכרמים הרבים, ועוד מאות זנים הידועים גם במדינות אחרות בעולם. ענבי יין וענבי מאכל.
ביקרנו בחווה חקלאית העוסקת בטיפוח וחקר זנים, סיירנו בין שורות הכרמים עמוסי הענבים וטעמנו רבים מהם. אפשר היה לחוש בקלות את ההבדלים ביניהם בטעם, בחמיצות ובמתקתקותם. בערים ראינו חנויות יין רבות, מרתפי יין וברים שוקקי חיים ומלאים בצעירים בלילות, ליד בקבוקי יין ריקים. יקבים רבים נמצאים בחצרות הבתים בכפרים, שכשביקרנו בכפרים אלה היה נדמה לי לרגע שהחיים נעצרו שם לפני כ-150 שנה.
ביקרנו מלאי התלהבות גם ביקבים גדולים בהם הושקעו מיליוני יורו בפיתוח וברכישת מתקני ייצור חדישים ביותר.

ארץ של יין

אני יכול לכתוב בלי היסוס שגאורגיה היא ארץ של יין. היין רובו מיוצר בשיטות שלא ידועות, מוכרות לנו או מקובלות בארצות המערב, בתוך כדי חרס ענקיים, קבררי, הקבורים באדמה הקרה, עם הטמפרטורה הקבועה על דפנות הכדים. היין תוסס בהם ושם אף הוא מאוחסן עד לבקבוק. כ-20 מיליון בקבוקי יין בשנה מייצרים שם. רובו מיועד לייצוא. בעבר יוצא רוב היין לרוסיה בה אהבו מאוד את היינות הגאורגיים. היום הוא מגיע גם לסין ולמדינות נוספות.
בצידי הדרכים נמצאים דוכנים רבים בהם מוכרים בבקבוקי פלסטיק נוזל חום צהבהב. שמן מנוע של מכוניות. עובדה המדגישה את גילן של אלפי המכוניות הנעות בכבישי המדינה העתיקה הזו.
מקום משכננו היה מלון מרקיורי החדש הממוקם בעיר הבירה הגדולה Tbilisi, סמוך לנהר החוצה את העיר. מהמלון יצאנו מדי בוקר לסיורינו הארוכים בין היקבים והאתרים ההיסטוריים המרשימים, שחלקם נשארו שלמים ופעילים כבר מאות שנים.

בשולי טביליסי על מדרונות הר, המכוסה בעשבים ועצים ירוקים, נמצא המוזיאון הלאומי הפתוח של גיאורגיה. עשרות בתי עץ ואבן בני מאות שנים פזורים שם. הם הועברו למקומם זה בשלמותם כולל תכולתם מאזורים שונים בגאורגיה ובחלק מהם נמצאים אף צאצאי המשפחות שגרו בהם. אנשים אלה מסבירים למבקרים על החיים של אז בבתים אלה. היה זה סיור בשבילים הצרים מפתיע, מלמד ומרתק. פתאום צופים ונוגעים בקלות בהיסטוריה של העם הזה.  קשה היה להאמין שכך חיו שם לפני 150 שנה, בתנאים כל כך מיושנים המזכירים לי את סיפורי שוכני המערות המוכרים לי מילדותי.

הזמן עמד מלכת

משך אותי במיוחד אחד המבנים המקוריים בו היה מרתף לייצור יין. במרפסת וגם בתוך המרתף היו  מתקני עץ מוארכים שניראה שנבנו מגזעי עץ גדולים. בחלל הגזעים הפתןח נדרכו הענבים ברגלים. תמיסת המיץ הייתה זרמה מפתח קטן בקצה המתקן דרך תעלות עץ צרות וארוכות לתוך כדי החרס הגדולים הקבורים באדמה שם הוא תסס מספר חודשים. הקליפות שהופרדו עם החרצים נסחטו במכבש, מתקן עץ, גדול ומסורבל עם בורג עץ ענק ומוט לוחץ, ממנו זרם המיץ לכדי החרס הענקיים. היין המוכן הועבר ונשמר אז בכדי חרס קטנים.  בקבוקי הזכוכית הם המצאה חדשה יותר.
ברוב היקבים הגאורגיים, וגם באלה החדישים ששופצו בשנים האחרונות, מייצרים יינות רק או גם בשיטות המסורתיות ללא שימוש בחביות עץ או מיכלי נירוסטה ופלסטיק המוכרים לנו. ניראה שהיינות הלבנים במדינה זו יותר פופולאריים מהיינות האדומים, מפני שרבים מהם נמזגו לנו בכוסות בעת הביקור. צבעם הכתום שונה מאוד מצבע היינות הלבנים המוכרים לנו.
ביקב האחים התאומים, הנמצא בחצר בית בכפר Telavi, ניתן לראות במדוייק איך מיוצר היין המסורתי. הגענו למקום מספר ימים לאחר הבציר וריחות התסיסה מילאו את החצר. באולם אחד נמצא מתקן דריכת הענבים מעץ. לידו עמדה שורת מגפיים של הדורכים. משם הועברה תמיסת מיץ הענבים בתעלות עץ צרות לסככה גדולה בה היו קבורים באדמה עשרות כדי חרס ענקיים בקיבולת של כ-4 טון כל אחד. כדי לנקותם יורדים לתוכם למטה בסולם... היין תוסס בהם על הקליפות כ-6 חודשים ובמשך התהליך רק מעורבלת התמיסה מדי פעם בעזרת מקלות ארוכים. התהליך הארוך מקנה ליינות הלבנים צבע זהוב כהה, הרחוק מהצבע המוכר לנו מיינות לבנים "רגילים". לחלק מהיינות יש טעם חמצון קל. לעיתים קשה להתרגל אליו אך ישנם יינות שטעם הלוואי הזה טעים לחיך וריחו טוב לאף. היינות קצת טאניים וכמות האלכוהול שבהם לא עולה על14% אלכוהול. היצרנים סיפרו לנו שניתן לשלוט על כמות האלכוהול לפי דרישת הלקוחות, באמצעות חימום וקרור היין בתהליך. זהו כעין תהליך ייצור יקב שלם הנמצא בתוך כד ענק ללא שפיות, הצללה או יישון בחביות עץ. במעמקי הקרקע קריר כל העת ולכן אין כל צורך לקרר את הכדים בצורה מלאכותית.
במשך הזמן נעשית הפרדה טובה בין היין למשקעים ובסוף התהליך היין נשאב למיכלים ומבוקבק בבקבוקי זכוכית. את המשקעים מחממים, מזקקים ומכינים מהם את המשקה האלכוהלי הטעים ורב האלכוהול, הגאורגי, הצ'הצ'ה. בכל יקב ניתן להבחין במיכל הזיקוק המחומם בזרדי עץ בוערים. אחד כזה ראינו עובד גם בעת אירוע בו קיבלו החוגגים צ'הצ'ה טרי טרי שנוצר לידם וכן את הממתק המסורתי צ'ורצ'חלה שנוצר במקום מאגוזים, מיץ ענבים וקמח.
את היינות ביקב התאומים זה עושים מזני ענבים שחלקם לא מוכרים לנו, כאן בארצנו:
Rkatsiteli, Kakhetian Green, Saperavi,  Kaberne  מאזור Napareuli.
אנשי היקב סיפרו לנו שלעיתים באירועים שמחים לוגמים אנשי האזור אפילו 2 בקבוקי יין כל אחד, במשך האירוע.
ביקב בגם מייצרים יינות ב"שיטה אירופאית" רגילה, בהם נמצאים היינות הלבנים על הקליפות יום אחד בלבד ולכן הם בהירים יותר. אהבנו אותם יותר מאשר רוב היינות המיוצרים בשיטה המסורתית. טעמם וריחם היו שונים מאלה המוכרים לנו, בגלל זני הענבים השונים.
מחיר בקבוק יין ממוצע במקום הוא כ-7 דולר, ללקוח רגיל המגיע לחנות היקב הקטנה. (כ-28 ש"ח) לייצוא בכמויות המחיר זול יותר.

יקב שלם בכד אחד

סמוך לאולם הכדים הגדול נמצא מוזיאון מושקע ויפה בו מציגות בובות אדם בגודל טבעי את תהליך ייצור היין ואת שלבי ייצור כדי החרס הענקיים הקבורים באדמה שנים רבות. זהו כמעט יקב שלם בכד אחד, בגאורגיה. את היינות לטעימה הגישו לנו בקרפטים, היה שם גם יין אדום חצי יבש, מתקתק וטעים שיוצר דווקא במיכלי נירוסטה.
רוויים ביינות מיוחדים ומסורתיים יצאנו להמשך דרכנו בין הכרמים והזנים המאוד מיוחדים של ענבים בגאורגיה, לביקור בעוד יקבים ואתרים היסטוריים.


 

הרשמו כאן חינם לקבלת עדכונים ממזון+
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה
Bookmark and Share
Back שלח לחבר הדפס
כניסה חופשית
למהדורה הדיגיטלית

יש להקליק על השער ולהמתין לטעינה
לצפייה באינטרנט, בסמארטפון ובטאבלט
לארכיון מזון+
 
תערוכות, כנסים וימי עיון
 
אתר השפים ICPA
(בחסות מזון+) 
 
התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל - ICPA
www.icpa-israel.co.il

 
 הוספה למועדפים    |   חזור למעלה    |    הפוך לעמוד הבית    |    מפת האתר    | 


 © כל הזכויות באתר זה שמורות לחברת מירב-דסקלו הפקות בע"מ

לייבסיטי - בניית אתרים